Teken

TekenTeken zitten meestal in struiken. Zodra een kat langs de struik loopt, laat de teek zich op het dier vallen. De teek bijt zich dan met zijn kop vast in de huid van de kat en zuigt zich vol. Als de teek zich volgezogen heeft, laat hij los. Meestal gebeurt dit binnen 48 uur.

Welke ziekten brengen teken over?

Hier in Nederland is de ziekte van Lyme de belangrijkste ziekte. De meeste katten die gebeten worden met een geïnfecteerde teek, zullen nooit de ziekte van Lyme krijgen. Soms kunnen echter erge symptomen optreden. Het eerste teken van ziekte van Lyme is een rode uitbreidende plek rond de teek. Hierna kan de kat kan maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.

Jaren na de infectie kunnen de symptomen optreden. Deze kunnen bestaan uit gewrichtsontstekingen (polyartritis), ontstekingen van de lymfevaten (lymphadenopathie), moeheid, verlies van eetlust en koorts. Soms wordt ook hartspierontsteking (myocarditis) en nierinfectie gezien. Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit en epileptische aanvallen. De symptomen kunnen vanzelf weggaan, maar komen dan regelmatig terug.

Een andere ziekte is Babesia Canis. Deze ziekte wordt overgebracht door een andere tekensoort die hier (nog) niet voorkomt. Toch waren er vorig jaar enkele meldingen van Babesia hier in Nederland. In Europa komt Babesiose bij de kat sporadisch voor. Katten die besmet zijn, zijn lusteloos, eten niet, zijn zwak en hebben diarree. Koorts en geelzucht komen niet vaak voor, maar de verschijnselen kunnen onopvallend blijven tot een later ziektestadium. Vaak zijn deze katten FIV of FeLV positief. 

Wat kan ik doen tegen teken?

Het is wel belangrijk om preventief te handelen tegen teken. Dit kan door pipetjes, tabletten of door een tekenband. Als uw kat toch een teek heeft, moet u deze zo snel mogelijk verwijderen. Een teek brengt de ziekten die hij bij zich draagt pas na 24 uur over.

Hoe verwijder ik een teek?

U hoeft de teek niet eerst te verdoven. De kans bestaat dan dat de teek het opgezogen bloed inclusief ziekten terug braakt. Het makkelijkste is om een tekenhaakje (deze verkopen wij in de praktijk) te gebruiken. Plaats dit haakje onder te teek en draai de teek rond (niet trekken!). De teek zal hierdoor vanzelf loslaten. Hieronder staat nog een schematische weergave hoe u een teek het beste kan verwijderen met een tekenhaakje.

Het verwijderen van een teek is ook mogelijk door middel van een pincet, maar hierbij bestaat er een groter risico dat het hoofdje van de teek in de huid achterblijft.