Wat is er giftig voor mijn huisdier?

Giftig voor huisdierenWe krijgen nog steeds veel te maken met vergiftigingen, vooral rond de feestdagen. Vaak is dit een probleem waarbij u niet al te veel zelf moet gaan dokteren. Toch is het heel belangrijk dat u goed reageert op het moment dat het gebeurt. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dat u giftige producten zo veel mogelijk achter slot en grendel bewaart. Gebruik zo min mogelijk gif in de tuin. Als het toch nodig is, let dan goed op uw huisdieren. Let bij het wandelen ook goed op wat uw hond van straat opeet. Honden worden over het algemeen sneller vergiftigd dan katten, simpelweg omdat zij enthousiaster zijn in het overal oppakken en eten van dingen.

Hoe krijgt mijn huisdier giftige stoffen binnen?

-  Gifstoffen inademen
-  Het eten van een vergiftigd prooidier
-  Een giftige substantie eten (denk daarbij aan chocolade, zout of druiven), of oplikken, waarbij vooral katten die zichzelf schoonlikken
   slachtoffer worden. 

Hoe herken ik de symptomen van een vergiftiging?

Afhankelijk van het soort gif kunnen er verschillende symptomen tot uiting komen. Elk soort gif tast een ander orgaan aan:
- Maag-darm stelsel: braken en diarree.
- Hersenverschijnselen: spiertrillen, lusteloosheid, coördinatie problemen en eventueel epileptische aanvallen.
- Ademhalingsorgaan: hoesten, niezen of ademhalingsmoeilijkheden.
- Lever: geelzucht of braken.
- Nieren: meer drinken, meer plassen en vermageren.

Wat te doen bij een vergiftiging?

Heeft u een vermoeden dat uw huisdier vergiftigd is, neem dan meteen contact op met ons. Zeker als het dier erg ziek lijkt te zijn! 
Moet u naar de praktijk komen? Let dan op het volgende:
- Probeer uw huisdier en u zelf (!) rustig te houden;
- Neem eventueel de verpakking mee van het gif;
- Bij braken: neem een extra handdoek mee voor in de auto;
- Bij hersenletsel: zorg dat uw huisdier zo in uw auto ligt dat hij zich niet kan bezeren.

Veel voorkomende gifstoffen

In ieder huishouden zijn er wel middelen te vinden die giftig kunnen zijn voor uw huisdieren:

- Schoomaakmiddelen: zoals allesreiniger en bleekmiddelen
- Geneesmiddelen: bijvoorbeeld paracetamol, aspirine en laxeermiddelen
- Verzorgingsproducten: nagellakremover en haarverf
- Klusproducten: spiritus, wasbenzine en bestrijdingsmiddelen (rattengif)
- Autoproducten: benzine, olie, ruitenwisservloeistof en anti-vries
- Etenswaar: chocolade, rozijnen en druiven
- Planten: Vingerhoedskruid (digitalis), Monnikskap (aconitum) ,Klimop (hedera), Leliesoorten, Taxus (de hele plant),
  Doornappel, Lupine, Gouden Regen, Blauwe Regen, Kerstroos en Kerstster

Uitleg meest voorkomende gifstoffen

Rattengif en muizengif 

muizengifHier wordt regelmatig gebruik van gemaakt, maar voor onze eigen huisdieren zijn ze erg schadelijk! Zo remt het de bloedstolling en ontstaan er onderhuidse bloedingen, bloedingen aan het slijmvlies en inwendige bloedingen. Het gif werkt erg snel, soms al binnen een kwartier. De behandeling is erg intensief. De dierenarts dient vitamine K toe en dit moet steeds weer herhaald worden. De prognose is niet altijd goed. Een andere optie is bloedtransfusie. Niet alleen directe inname is een probleem, maar katten kunnen ook ziek worden van de muizen die net vergiftigd zijn. U kunt dus wel gif strooien op een plaats waar de kat niet bij komt, maar als uw kat een vergiftigde muis vangt, dan is er alsnog een probleem.

Hasj (cannabis)

cannabisDe verschijnselen hiervan zijn erg divers. Sloomheid, of net zeer drukke of angstige honden, speekselen, het is allemaal mogelijk. Er is geen antidoot, wel kunnen we proberen de secundaire verschijnselen te behandelen. Uiteindelijk is er maar een remedie: de roes uitslapen! Denk eraan dat ook bijvoorbeeld spacecake dit kan veroorzaken.

Slakkengif 

SlakkengifDit wordt ook regelmatig gebruikt ter bestrijding van de slakken in onze tuin, maar is ook erg schadelijk voor onze huisdieren. Hier zien we vooral neurologische verschijnselen. Zo kan een dronkemans gang ontstaan, maar ook spiertrillingen, snelle bewegingen van de oogpupil, krampen en toevallen. Er is geen specifiek antidoot. De behandeling is puur ondersteunend. De kans op genezing is erg klein. 


Paracetamol en aspirine

paracetamolEen kat mag u absoluut geen paracetamol geven! Het geeft een verandering in de rode bloedcellen, waardoor ze geen zuurstof meer kunnen vervoeren. De gevolgen zijn onder andere speekselen en het zwellen van de kop en voeten. Er bestaat wel een antidoot, maar in heel veel gevallen komt die te laat! Neem bij inname direct contact op met ons! Uw dier moet namelijk zo snel mogelijk bij ons braken, hiervoor injecteren we een middel waardoor uw huisdier gaat braken. 
Voor honden gelden in principe dezelfde vergiftigingsverschijnselen, alleen minder snel. De grens van overdosering is heel snel bereikt met alle gevolgen van dien. Het is dus beter deze medicijnen niet aan uw hond te geven. Wat goed is voor mensen, is niet altijd goed voor onze dieren. 

Ibuprofen

Ook Ibuprofen is snel giftig voor dieren. Er kunnen binnen 12 uur bloedende maagzweren ontstaan. Vooral honden zijn hier gevoelig voor. De ellende is dat deze soms later ontstaan (tot 4 dagen na inname). Bij een hoge overdosering kunnen ook nierproblemen ontstaan. Vaak gebeurt dit snel, maar soms ook pas na 5 dagen. De symptomen zijn braken, niet eten, zwarte ontlasting, bloedbraken, buikpijn, uitdroging en sloomheid. Neem bij inname direct contact op met ons! Uw dier moet namelijk zo snel mogelijk bij ons braken, hiervoor injecteren we een middel waardoor uw huisdier gaat braken.  Tevens kunnen we ook een intraveneus infuus geven. Actieve kool heeft alleen zin als dit binnen twee uur gebeurt. Verder is het enige dat we kunnen doen, de secundaire gevolgen behandelen. Zodra het beter gaat, is het belangrijk om het bloed te controleren. Zo kan gekeken worden of er schade aan de nieren is.  

Chocolade

chocoladeIn chocolade zit theobromine en deze stof kan giftig zijn voor uw hond of kat. Zoals u ziet schrijven we hier KAN. Het ene dier reageert namelijk heel heftig, terwijl de ander er niks van merkt. Probleem is echter dat je dit niet van tevoren weet. Tegen de tijd dat ze verschijnselen beginnen te vertonen is het al te laat, omdat er geen tegenmiddel is. De verschijnselen zijn veel drinken en braken, diarree, neurologische symptomen, nervositeit, hijgen en trillen. Vaak doen zich pas zo'n 10 uur na de inname verschijnselen voor. 

Wat kunt u dan wel doen?
Heeft u het vermoeden dat uw hond chocolade heeft gegeten? Neem dan contact op met ons, zodat we uw huisdier kunnen laten braken. Eén van onze dierenartsen kan een middel injecteren waardoor uw huisdier gaat braken. Door een infuus te geven, kan geprobeerd worden de gifstoffen uit het lichaam te spoelen en actieve koolstof bindt het gif. 

Kleine honden en honden met hartproblemen zijn gevoeliger voor een theobrominevergiftiging. Een enkele keer kan een theobrominevergiftiging dodelijk zijn, let dus goed op. Het beste is om de chocolade altijd goed op te bergen, zodat uw huisdieren er niet aan kunnen komen.

Rozijnen en druiven

druivenenrozijnenMinder bekend is dat sommige honden zeer slecht reageren op rozijnen en druiven. Ze bevatten een nog onbekende stof die de nieren kan uw hond kunnen beschadigen. Meestal ziet u de eerste verschijnselen binnen 6 uur. Dit kan bestaan uit braken, diarree, buikpijn, niet willen eten, afwezigheid en moeilijk of niet kunnen plassen. Soms kunt u in de ontlasting velletjes terug vinden van de druiven of rozijnen. Na 24 tot 72 uur kan er acuut nierfalen optreden. Ook hier geldt net als bij chocolade dat er geen tegenstof is en dat niet iedere hond problemen krijgt door het eten van rozijnen of druiven. Maar op het moment dat er verschijnselen optreden, is het al te laat! Zorg hier dus ook dat uw hond niet bij rozijnen of druiven kan. Gebeurt het toch, neem dan contact op met ons om uw huisdier te laten braken. Eén van onze dierenartsen kan een middel injecteren waardoor uw huisdier gaat braken. 

Zout

salt reduction 3Een grote hoeveelheid zout kan een zoutvergiftiging veroorzaken. Uw hond eet van nature niet tot nauwelijks zout. Mensen eten bevat vaak grote hoeveelheden zout (pizza, chips). Wees er bewust van dat een grote hoeveelheid zout erg gevaarlijk kan zijn. Het kan leiden tot bewustzijnsverlies en in sommige gevallen tot overlijden. Vroeger werd zout regelmatig gebruikt om te laten braken. Nu duidelijk is dat zout in grote hoeveelheden zeer giftig is, mag deze methode absoluut niet meer gebruikt worden! Bel ons altijd als je vermoed dat je huisdier teveel zout binnen heeft gekregen. Wij zullen gebruik maken van een ‘braakinjectie’. Dit is een gezonde manier om een hond te laten braken.

Walnoten

walnoten

Hier kan uw hond erg ziek van worden. Als uw hond walnoten gegeten heeft, kunnen er verlammingsverschijnselen aan de poten, sloomheid, dronken gevoel, braken en koorts optreden. Vaak herstelt de hond met behandeling zich weer na 3 dagen.


Antivries

Het heeft een lekkere zoete geur en smaak, en dat is juist het gevaarlijkste eraan. Antivries bevat toxine ethyleenglycol, dat is schadelijk bij het opnemen in de mond/bek en kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, de lever en nieren. Het oplikken van enkele druppels kan al levensbedreigend zijn. Uw hond kan hierdoor onherstelbare hersenbeschadiging, leven- en nierbeschadigingen krijgen.

U ziet, er zijn een hoop giftige stoffen, sommigen bekend, sommigen minder bekend. Belangrijk is het om niet zelf te gaan dokteren. Neem direct contact op met ons. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Hou het middel bij de hand en neem dit mee naar de arts. Zij zullen u ook zeggen wat u moet doen.
Wacht nooit af om te kijken of er een reactie is, want meestal is het als uw huisdier verschijnselen begint te vertonen, al te laat!