Ontworming

kattenbakKatten kunnen met verschillende parasieten besmet worden. Een voorbeeld van inwendige parasieten zijn de wormen. Iedereen met huisdieren heeft er al eens van gehoord, maar niet iedereen ontwormt zijn huisdier regelmatig. De meeste eigenaren zeggen ‘mijn kat heeft geen wormen, ik zie niks in de ontlasting’.

Niets is minder waar. De eitjes in de ontlasting zijn microscopisch klein en dus niet zichtbaar met het blote oog. Het is dus zeker belangrijk uw kat regelmatig te ontwormen, omdat ook mensen, met name kinderen(!), ook besmet kunnen raken met  wormen. En dat zou zelfs kunnen leiden tot blindheid door bijvoorbeeld de poelworm. 

Wormen

Er zijn verschillende soorten wormen, maar de meest voorkomende in Nederland zijn de spoelwormen, de lintwormen, en de vossenlintwormen:

Spoelwormen
spoelwormDeze wormen kunt u als 'spaghetti' in de ontlasting herkennen. De wormen zelf zult u echter zelden zien. De wormen leven in de darmen van uw huisdier en alleen de eitjes komen met de ontlasting naar buiten. Deze eitjes kunt u met het blote oog niet zien. Pas bij een ernstige besmetting zult u ook wormen in de ontlasting, of soms zelfs bij het braaksel zien.

 

Lintwormen
lintwormDe lintworm die bij de dieren voorkomt, is niet dezelfde als de lintworm die bij de mensen voorkomt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u zelf besmet raakt als uw kat een lintworm heeft (met uitzondering van de vossenlintworm). Iedereen stelt zich bij de lintworm een hele lange worm voor. Dit is natuurlijk ook zo, maar in die hoedanigheid zul je hem nooit zien. Een lintworm bestaat uit een kopje en daarachter allemaal kleine zakjes gevuld met eitjes. Bij het kopje ontstaan steeds nieuwe zakjes en aan het eind laten de zakjes los. Meestal scheuren de zakjes en komen de eitjes naar  buiten. Soms komen de hele zakjes naar buiten. Die herken je als 'rijstkorrels'. Vaak blijven deze zakjes aan de anus plakken waar ze voor flink wat jeuk zorgen. De eitjes worden gegeten door vlooien. In de vlo groeit een larfje. Door het oplikken van de vlo raakt uw hond of kat weer besmet. Naast wormen, moet u dus ook tegen vlooien behandelen. Let bij het kopen van een wormmiddel goed op of het ook tegen lintworm werkt, niet elk ontwormmiddel werkt namelijk ook tegen lintwormen. Welk middel u het beste kunt gebruiken, kunt u altijd bij ons aan de balie navragen.

Vossenlintwormen
vossen lintwormDe vossenlintworm kan gevaarlijk zijn voor mensen. Uw hond of kat raakt direct door de uitwerpselen van vossen besmet. Bij uw hond of kat zult u echter niet veel zien. Zelf kunt u besmet raken door uw huisdieren of door het eten van ongewassen bessen of bramen uit het bos. De vossenlintworm is maar klein (1 tot 4 mm), maar kan bij mensen voor flinke leverschade en een enkele keer zelfs voor sterfte zorgen. In België en Duitsland komt de vossenlintworm al veel vaker voor en ook hier groeit het aantal gestaag. Regelmatig ontwormen en een goede hygiëne is dus erg belangrijk.

Hoe worden uw huisdieren besmet?

Een kitten wordt niet besmet in de baarmoeder, maar pas via de moedermelk. Daarom is het belangrijk dat kittens intensief worden ontwormd.

Een volwassen kat wordt buiten steeds opnieuw besmet. Wormeitjes kunnen buiten jaren overleven! Ze blijven buiten aan de pootjes van  de kat hangen en zo worden ze bij het wassen opgelikt. Ook via ontlasting van wilde dieren (vos) of via prooidieren (muizen) worden katten weer opnieuw besmet. Voor u zelf en uw kinderen is het belangrijk om na het spelen altijd goed de handen te wassen.

Wanneer ontwormen?

Wij adviseren alle katten in huis tegelijk te ontwormen.

Kittens
Behandelen op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken. Vervolgens maandelijks ontwormen tot ze een half jaar ouder zijn.  Daarna op 9 en 12 maanden.

Alle andere katten
Minimaal 4 keer per jaar. De frequentie hiervan is afhankelijk van de levensstijl van uw huisdier.   

Waarmee ontwormen?

Er zijn verschillende middelen om te ontwormen zoals tabletten, pasta’s of pipetten voor in de nek. Het maakt niet veel uit welke van de drie soorten u gebruikt. U moet er wel opletten dat uw huisdier ook regelmatig tegen lintworm behandeld wordt. Niet alle ontwormingsmiddelen zijn namelijk ook voor de lintworm. Vraag gerust om meer informatie bij ons op de praktijk of neem contact met ons op: bel. 046 437 1885.

Op reis met uw huisdier

Wormen verschillen per land. Als u reist met uw huisdier, kan dat betekenen dat u uw hond of kat tegen andere wormensoorten moet beschermen. Vraag voor de reis uw dierenarts voor advies of haal bij ons de reisfolder op.