Oogproblemen

kattenogenNet zoals bij mensen, zijn de ogen bij katten ook kwetsbaar: het kleinste haartje of zandkorreltje kan gaan irriteren. Vaak gaan ogen dan tranen, worden rood en kunnen pijn gaan doen. Ook bij katten komen diverse oogproblemen voor.

Hoe herkennen

Een kat kan natuurlijk niet zeggen dat hij pijn aan zijn oog heeft. Maar u kunt het wel vaak zien. De kat knijpt dan met zijn oogleden (vaak een teken van acute pijn), de ogen zijn rood en soms is een traanstreep zichtbaar. Soms is er pussige uitvloeiing in de ooghoeken. Heeft uw kat last van zijn ogen, maak dan meteen een afspraak bij uw dierenarts.

Katten kunnen last hebben van de volgende problemen:

Conjunctivitis
Oftewel oogontsteking. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door vechten met een andere kat, waarbij het oog beschadigd is. Het is te herkennen aan vieze of rode ogen. 

Staar
Hierbij wordt de lens van het oog troebel, waardoor er weinig tot geen licht doorkomt. Uw kat gaat hierdoor wazig zien en kan zelfs blind worden. Staar kan u herkennen doordat de lens van het oog blauwgrijs wordt. Ook kan uw kat zich anders gaan gedragen doordat hij of zij minder ziet.

Niesziekte
De niesziekte kan bij sommige katten ook voor oogproblemen zorgen. De niesziekte is een virusziekte en besmettelijk. Het virus wordt overgedragen door direct contact met slijmvlies, speeksel of oogvocht of via de lucht (door het niezen). Naast andere klachten komen ook oogproblemen voor, de ogen zijn rood, er is uitvloeiing en het hoornvlies kan beschadigd worden. Het is dus belangrijk om uw kat jaarlijks tegen deze ziekte te vaccineren.

Droge ogen
Droge ogen, wij kunnen er al last van hebben, maar katten dus ook. Droge ogen zijn makkelijk te behandelen met oogdruppels.

Behandeling

De kans op oogaandoeningen kan verminderd worden door de ogen van uw kat regelmatig te reinigen met oogreinigers. Maar krijgt uw kat last van zijn ogen? Maak dan gelijk een afspraak bij ons (tel 046 437 1885).

Tijdens het consult zullen we altijd eerst vanaf een afstand naar de ogen kijken om de symmetrie te beoordelen en de ogen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Vervolgens beoordelen we de oogleden aan de buiten- en binnenzijde. Daarna kijken we of we er met het blote oog beschadigingen te zien zijn op de oogbol. Wijken de vorm en structuur van het oog of pupil af? Zit het oog in de normale positie in de oogkas?

Bij verdenking van beschadiging van het oogoppervlak, gebruikt de dierenarts een speciale kleurstof. Hiervan wordt een klein druppeltje in het oog aangebracht. Normaal spoelt deze kleurstof van het hoornvlies af en zien we niets. Bij een beschadiging hecht de kleurstof zich daaraan vast, en zien we dus een groene vlek op het oog.

Soms is het ook nodig om te onderzoeken of er voldoende productie van traanvocht is. Traanvocht is erg belangrijk voor het oog: het beschermt het oppervlak, het houdt het oog vochtig, voorziet het oog van voedingsstoffen en spoelt vuil af. Het meten van de traanproductie is dus een belangrijke test. Als er een tekort is aan traanproductie en dus sprake van ‘droge ogen’, dienen we de juiste medicijnen te geven om blindheid te voorkomen.

Om de traanproductie te meten, kunnen we een schirmer tear test uitvoeren. Daarbij houden we een vloeipapiertje in de ooghoek van uw kat. Het traanvocht trekt dan in het papiertje en na 1 minuut meten we de afstand van de verkleuring van het papiertje. Deze moet bij een kat minimaal 10 mm zijn.

Let op! Elke aandoening is anders. Had uw kat of één van uw andere katten ook een probleem met zijn of haar ogen en heeft u toen zalf van ons meegekregen? Gebruik deze dan niet zonder overleg met ons, bij een nieuw oogprobleem. Neem altijd eerst even contact met ons op! Grote kans dat uw kat namelijk een heel andere zalf nodig heeft en dan kunt u het oog alleen maar verder beschadigen in plaats van verhelpen.