VHS oftewel RHD

De volledige naam van deze ziekte is Viral Haemorrhagic Disease. Dit is wel de meeste bekende ziekte en konijnen kunnen hier al jaren tegen worden vaccineerd, vaak in combinatie met een enting tegen Myxomatose.

De ziekte is onder meerdere namen bekend:
- RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease)
- RVHD (Rabbit Viral Haemorrhagic Disease)
- VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom)
- RCD (Rabbit Calicivirus Disease)

Het wordt veroorzaakt door een calicivirus. De ziekte werd als eerste gezien in China, maar komt sinds 1988 ook in Europa voor. Er zijn momenteel twee varianten: het klassieke RHD virus en een variant van het virus RHDV2 (informatie over deze variant, kunt u hier lezen).

Het is een zeer besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal, zoals bijvoorbeeld hooi, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen, en ook door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het virus wordt namelijk uitgescheiden in de urine en ontlasting. Daarnaast kan het virus lang overleven op schoenen en kleding bij kamertemperatuur. En bovenal is het bestand tegen vorst!

VHS is een snel verlopende ziekte die vaak een dodelijke afloop heeft. Het virus veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg inwendige bloedingen in vooral de longen, lever en darmen. De tijd tussen de besmetting en de ziekteverschijnselen is erg kort, namelijk 1 tot 2 dagen. Vaak zijn er niet eens symptomen te zien en is het konijntje opeens dood. Soms wordt het konijn stilletjes en stopt het met eten, vlak voor zijn dood. Het kan benauwd worden, diarree of verstopping krijgen en soms koorts. Al snel overlijdt het konijn.

Ook de beste bescherming tegen deze ziekte is preventief vaccineren. Deze vaccinatie gebeurt samen met de vaccinatie tegen Myxomatose. Het vaccin is een jaar werkzaam en dient jaarlijks herhaald te worden. Het is aan te raden uw konijn in het voorjaar te laten inenten, omdat de besmettingskans in voorjaar en zomer het grootst is.

Een aantal keer per jaar hebben we in onze praktijk speciale konijnenspreekuren. Er zijn dan enkel andere konijnen aanwezig in de wachtkamer, wat voor uw konijn een stuk minder stress oplevert. Houd u onze evenementen/agenda goed in de gaten voor de data van deze konijnenspreekuren.