Zomereczeem

Zomereczeem is een zeer vervelende aandoening die ontstaat door een overgevoeligheid voor het speeksel van Culicoïdes muggen. Dit speeksel veroorzaakt bij paarden met zomereczeem een allergische reactie waardoor er enorm veel jeuk ontstaat. De paarden zullen zich daarom gaan schuren, met name aan de staart en de manen. 
 

Ontstaan

Zomereczeem is een multifactoriële ziekte. Dit betekent dat er verschillende oorzaken zijn die de ziekte veroorzaken. Alle exacte oorzaken zijn nog onbekend, maar zeker is dat voornamelijk een erfelijke aanleg een rol speelt.  Zo zijn Shetlanders, Friezen, Ijslanders en Arabieren gevoeliger dan andere paardenrassen. Naast een erfelijke factor speelt ook de voeding een rol bij het ontstaan van zomereczeem. Vanuit de darmen worden voedingsstoffen en afvalstoffen opgenomen in het bloed. Als het bloed teveel afvalstoffen bevat, is het paard gevoeliger voor huidproblemen. Daarnaast kunnen veel eiwitten in de voeding de symptomen van zomereczeem ook verergeren.  Verder speelt ook de algemene conditie en stress een rol. Hoe beter de algemene conditie van het paard, hoe minder jeuk het paard zal hebben. En hoe minder stress, hoe minder jeuk.

De leeftijd van het paard speelt ook een rol in het ontstaan van de symptomen. Jonge paarden hebben meestal geen klachten. De eerste symptomen treden meestal op vanaf een leeftijd van 3 jaar, waarna de jeuk elk jaar erger wordt. 

 

Symptomen

Het enige echte symptoom van zomereczeem is jeuk. De paarden gaan zich zeer erg schuren. Zo erg, dat ze zelfs hun manen en staart tot bloedend toe kapot schuren. Door dit schuren zal er zich vocht gaan ophopen onder de huid, waardoor een verdikking van de huid ontstaat. Daarnaast zal de huid rond de schuurplekken ook droog en schilferig worden.

Behandeling

Zomereczeem is een tot nu toe ongeneeslijke ziekte. Dat betekent echter niet dat er totaal niets aan gedaan kan worden. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om de symptomen te verminderen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

De belangrijkste behandeling is voorkomen dat het paard gestoken wordt door de muggen. Dit kan d.m.v. een speciale eczeemdeken. Deze deken bedekt het paard volledig vanaf de manen tot aan de staart. Het is belangrijk dat deze deken op tijd aangedaan wordt (vanaf maart). Het paard zal deze deken de gehele zomerperiode moeten dragen.

Naast de eczeemdeken is het van belang om de paarden binnen te houden rond zonsopkomst en –ondergang in de periode van april t/m september. De muggen zijn namelijk het meest actief in de schemering en dan met name bij vochtig, warm en windstil weer. De muggen vliegen niet bij regen of sterke zonneschijn. En een strenge vorst kunnen ze gemakkelijk overleven.

Verder is het gebruik van een goede vliegenspray of insectenverdelger ook belangrijk. Eventueel kan er ook knoflook door het voer gedaan worden om het paard minder aantrekkelijk te maken voor de muggen.

Dan zijn er nog zeer veel jeukstillende lotions en zalfjes op de markt waarmee de jeuk zal verminderen indien het paard toch gestoken wordt door de muggen. Er bestaan ook zalven met cortisone erin. Dit is een jeuk remmend hormoon, maar deze zalf mag slechts een beperkte periode gebruikt worden omdat het de huid dunner maakt.

Een andere mogelijkheid is om het paard te vaccineren tegen schimmel aan een dubbele dosering. Een bijwerking van deze vaccinatie is namelijk het verminderen of zelfs verdwijnen van de eczeemklachten. 95% van de behandelde paarden heeft baat bij deze inenting. 

Als laatste optie kan het paard ook ingespoten worden met corticosteroïden. Dit heeft een goede werking, maar er bestaat een redelijke kans op het ontstaan van hoefbevangenheid.  Vandaar dat dit pas als laatste redmiddel gebruikt wordt.