PPID (ziekte van Cushing)

paard met cushingPPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction., oftewel een hyperactieve/overmatig functioneren middendeel van de hypofyse. PPID wordt ook vaak als de ziekte van Cushing benoemd, maar omdat het hier dus gaat om de verkeerde werking van de hypofyse, wordt de ziekte liever PPID genoemd. 

Hoe ontstaat PPID?

Aan de basis van de hersenen bevinden zich de hypothalamus en de hypofyse. Hier wordt de aanmaak en de afgifte van de hormonen geregeld.  Zo zorgen de zenuwen in de hypothalamus ervoor dat de stof dopamine wordt aangemaakt. Deze stof is belangrijk als het gaat om het regelen en afgeven van bepaalde hormonen (zoals ACTH) door een gedeelte van de hypofyse dat de pars intermedia wordt genoemd. Bij sommige oudere paarden, vaak ouder dan 15 jaar, gaan de zenuwen in de hypothalamus verloren. Hierdoor komt er te weinig dopamine in de pars intermedia, waardoor de aanmaak van hormonen niet meer wordt geremd en er allerlei ziekteverschijnselen ontstaan. 

Verschijnselen

De bekendste ziekteverschijnselen van PPID zijn overmatige haargroei en hoefbevangenheid. Bij overmatige haargroei ontwikkelen de paarden een lange, krullerige vacht met soms een afwijkende kleur. 

Hoefbevangenheid treedt bij bijna een kwart van de paarden met PPID op en uit zich als volgt: 

-  'Trippelen' of zeer voorzichtig lopen ('op eieren')
-  Gewicht verplaatsen naar hun achterbenen
-  Veel liggen
-  Warme hoeven en een duidelijk voelbaar kloppend bloedvat in de kootholte
-  Op röntgenfoto's zien we nog wel eens het 'zakken' en 'kantelen' van het hoefbeen
-  Permanente pijn, waarbij in veel gevallen euthanasie de enige oplossing is

Andere verschijnselen

Over het algemeen zijn de eerste verschijnselen van PPID lusteloosheid en verminderd presteren. Andere verschijnselen zijn: 
-  Abnormaal zweten rond de nek en de schouders. Mogelijk speelt de dikke vacht hierbij een rol.
-  Veel drinken en veel plassen. 
-  Gedaalde weerstand. Dit uit zich in herhaalde infecties en vertraagde wondgenezing. 
-  Moeilijk drachtig worden
-  Spontane melkgift
-  Epilepsie en blindheid, maar deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam. 

Diagnose

Op het moment dat een paard één van voornoemde klachten heeft, zal snel aan PPID worden gedacht. In dat geval zal de dierenarts langskomen en bloed komen afnemen. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen enkele dagen bekend.

Behandeling

PPID is een chronische progressieve aandoening waar een paard zijn hele leven last van heeft, want het is niet te genezen. Echter, het is wel zodanig te behandelen, dat de symptomen  kunnen afnemen en gerelateerde ziekten of complicaties van PPID kunnen worden voorkomen. Naast het geven van medicijnen, zijn de volgende acties ook van belang:
-  Regelmatig ontwormen, gebitsverzorging en tijdig naar de hoefsmid
-  Een hoogwaardig gebalanceerd dieet. 

Heeft u het vermoeden dat uw paard PPID heeft? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Hoe eerder wij erbij zijn, hoe beter PPID kan worden behandeld.