Euthanasie

En dan komt die moeilijke beslissing.........

Euthanasie huisdierNatuurlijk is euthanasie altijd een lastig onderwerp om over te praten, maar het is wel belangrijk om te weten wat u te wachten staat als het ooit eens zover is. Onze huisdieren zijn namelijk een lange tijd bij ons. Een tijd waarin we lief en leed delen. Daarom is het fijn als ook die laatste moeilijke momenten op een 'fijne' manier verlopen. Het is goed om al veel eerder over dit onderwerp na te denken. Verder brengt het nemen van een besluit hierover altijd veel vragen met zich mee. Hopelijk kunnen we deze vragen hieronder voor u beantwoorden.

Wanneer is het goede moment?

Dat vragen veel mensen zich af. Dit is een hele moeilijke vraag, want niemand neemt graag afscheid van zijn huisdier. Voor de dierenarts is die vraag ook niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Vaak wordt er gekeken naar de kwaliteit van leven van het dier. Kan het dier nog zelf eten, een wandeling maken en zijn behoeftes doen? Heeft het dier veel pijn? Is het dier op dit moment onuitzichtloos aan het lijden? Een dierenarts kan u hierbij adviseren over de toestand van uw huisdier en eventueel verlichting van de klachten voor een nog zo aangenaam mogelijke tijd proberen te geven. Maar uiteindelijk kunt alleen u deze beslissing nemen. U kent uw huisdier het beste, u weet hoe uw huisdier is als hij zich lekker voelt en dus ook als hij zich niet goed voelt.

Als u besluit om uw huisdier te euthanaseren, dan is het fijn, als we daar rustig tijd voor kunnen nemen. Voor uzelf en uw huisdier (die zich toch al niet lekker voelt) is het namelijk niet fijn om in een drukke wachtkamer te moeten wachten. Beter is het om een afspraak te maken. U hebt dan rustig de tijd om afscheid te nemen van uw huisdier. Uiteraard kunnen we hiervoor ook bij u thuis komen, dit dient dan ook op afspraak te gebeuren.

Hoe verloopt een euthanasie?

In totaal krijgt uw huisdier 2 spuitjes. Het eerste spuitje zorgt ervoor dat uw huisdier rustig gaat slapen. Dit is hetzelfde middel dat toegediend wordt bij een operatie. Nadat het eerste spuitje is toegediend duurt het 10 tot 15 minuten voordat uw huisdier gaat slapen. Het kan heel af en toe voorkomen dat een dier misselijk wordt van de narcose en moet overgeven. Pas als uw huisdier volledig slaapt, zal het tweede spuitje toegediend worden. Dit is een middel wat ervoor zorgt dat de hartslag en de ademhaling stopt. Uw dier merkt niets van dit laatste spuitje. Het kan een enkele keer voorkomen dat er na het tweede spuitje stuipen optreden. Vooral bij katten komt dit nog wel eens voor. Dit zijn geen actieve bewegingen en uw huisdier merkt hier zelf niets van.

Wat gebeurt er na de euthanasie met mijn huisdier?Zelf begraven/laten begraven

U mag uw huisdier altijd meenemen om thuis zelf te begraven. Vraag wel even bij uw gemeente na wat de specifieke regels zijn. Zorg ook dat u uw huisdier diep genoeg begraaft. U kunt er ook voor kiezen om dit door het dierenuitvaartcentrum in Roermond te laten regelen. U kunt naar eigen wens nogmaals afscheid nemen van uw huisdier en zij zullen uw huisdier naar de dierenbegraafplaats vervoeren. Op de dierenbegraafplaats huurt u dan een graf voor 1 of meerdere jaren. Er zijn verschillende dierenbegraafplaatsen en overal zijn de regels iets anders. Laat u hierover goed informeren (m.n. over de tijdsduur van het grafrecht). De begraafplaats wordt onderhouden door beheerders, zelf bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf van uw huisdier.

Crematie

U kunt er ook voor kiezen om uw huisdier te laten cremeren. Dit gebeurt in speciale huisdiercrematoria. Hier in de buurt kunt u kiezen uit Roermond, Heerlen of Beek. Het crematorium in Roermond maakt deel uit van SHCN dierenuitvaart.

Bij een crematie kunt u kiezen voor een collectieve crematie of een individuele crematie.
Bij een collectieve crematie wordt uw huisdier samen met andere dieren gecremeerd. SHCN dierenuitvaart strooit deze as uit over zee. U krijgt de as dus niet terug. Wel krijgt u een uitvaartcertificaat.

Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen gecremeerd. Vóór en direct na de crematie wordt de as uit de oven gehaald. Door het unieke begeleidingsnummer weet u zeker dat de as die u terugkrijgt of laat uitstrooien door het dierenuitvaartcentrum ook echt van uw huisdier is. De as wordt standaard in een asbus gedaan. U kunt ook een mooie urn uitzoeken. Op de website van de crematoria kunt u meer informatie terugvinden wat de individuele crematie precies inhoudt: 
- www.shcn.nl (Roermond)
- www.dierencrematoriumparkstad.nl (Heerlen)
www.dierencrematorium-maasenbeek.nl (Beek)

Bijzondere mogelijkheden na crematie

herinneringshartje

Gedenkbeeld: Dit is ook een ashouder in de vorm van een borstbeeld. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende rassen (Roermond)
Gedenksieraad: U kunt een beetje as in een sieraad laten doen. Er zijn verschillende modellen waar u uit kunt kiezen (Beek en Roermond).
Uitvaartcertificaat: Iedereen die de uitvaart van zijn dier laat verzorgen door een SHCN dierenuitvaartcentrum krijgt een uitvaartcertificaat. Dit is een kaart met tekst (A5). U kunt dit certificaat ook aanpassen aan uw eigen smaak.

Destructie

Als laatste is er ook de mogelijkheid uw huisdier bij ons achter te laten. Uw huisdier gaat dan naar de destructie. Dit is niet hetzelfde als crematie. Bij bestemming destructie wordt het huisdier verwerkt tot diermeel en vetten die als brandstof dienen voor onder meer elektriciteitscentrales. Geef dus altijd duidelijk aan als u een crematie of begrafenis wenst (in verreweg de meeste gevallen zal een dierenarts hier ook naar vragen).

Zoals u ziet zijn er een hoop mogelijkheden. Afscheid nemen van uw trouwe huisdier is nooit gemakkelijk. Toch hopen wij u altijd zo goed mogelijk te begeleiden in dit moeilijke proces.

Hoe bereid ik mijn kinderen hier op voor?

Als volwassenen snappen we natuurlijk wat er allemaal gebeurt en dat de keuze voor euthanasie noodzakelijk is. Voor kinderen is dit allemaal een stuk moeilijker. Vaak is het de eerste keer dat ze met 'sterven' te maken krijgen. Ook is het moeilijk om te zien dat papa en mama verdriet hebben. Het is heel belangrijk om daar als ouders goed mee om te gaan en de kinderen daar goed op voor te bereiden. Er zijn verschillende kinderboekjes te krijgen die hierbij kunnen helpen:
- "Derk Das blijft altijd bij ons" - Susan Varley
- "Dat is heel wat voor een kat, vind je niet" - Judith Viorst
- "Kikker en het vogeltje" - Max Velthuijs