Snel testen (FeLV-FIV, Giardia en Parvo)

Om de diagnose van bepaalde infectieziekten te kunnen bevestigen, maken wij in onze praktijk gebruik van sneltesten. Zoals de naam al zegt, is het grote voordeel van deze testen dat we snel de uitslag hebben. 

test kattenaids

Sneltest FeLV en FIV

Wat is FeLV-FIV?

FeLV-FIV ook wel kattenaids genoemd, is een virus ziekte met helaas een dodelijke afloop. Het virus tast het immuunsysteem aan en daardoor zijn besmette katten gevoeliger voor infecties en worden ze snel ziek.

Hoe raakt de kat besmet met FeLV-FIV?

Katten kunnen elkaar besmetten door middel van speeksel, bloed, urine en ontlasting. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of drinken, elkaar wassen, etc. Een drachtige poes kan het via de placenta en moedermelk overbrengen op haar kittens. Dit kan lijden tot abortus, kittens met een afwijking of gezonde kittens die drager zijn van FeLV-FIV.

Niet alle katten die FeLV-FIV bij zich dragen worden ziek, maar ze kunnen wel andere katten besmetten. In de loop der jaren gaat de kat wel ziekteverschijnelen vertonen. Helaas is er geen behandeling voor FeLV-FIV.

Wat zijn de gevolgen van FeLV-FIV?

FIP, Toxoplasmose, bacteriële ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen, huidontstekingen en oogontstekingen.

Ziekteverschijnselen van FeLV-FIV:

Tumoren, bloedarmoede, vermageren, benauwdheid, koorts, sloomheid, zwelling van lymfeknopen, oogontsteking, slecht eten, verlamming en voorplantingsproblemen.

Waarom testen op FeLV-FIV?

Katten waarmee gefokt wordt, worden vaak preventief getest. Als we een kat verdenken van FeLV-FIV door middel van zijn ziekteverschijnselen, testen we ook altijd via onze sneltest op FeLV-FIV.

Hoe werkt de sneltest?

Wij gebruiken de Snap Combo test van Idexx. Deze test voeren we uit op de praktijk. Hiervoor nemen we wat bloed af bij uw kat. De uitslag hebben we vervolgens snel. 


giardia

Sneltest Giardia

Wat is Giardia?

Giardia is de meest voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Het kan voor langdurige diaree zorgen. Besmetting met Giardia vindt altijd plaats via de mond. De parasiet belandt uiteindelijk in de dunne darm waar ze zich met behulp van een soort zuignap aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de darm delen de Giardia zich, waardoor ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Aan het einde van de darm kapselen de parasieten zich in. Deze zogenaamde cysten verlaten vervolgens via de ontlasting het lichaam.

Nieuwe besmetting vindt plaats wanneer honden besmette ontlasting opeten of in contact komen met besmette honden, bijvoorbeeld wanneer ze deze likken want de cysten blijven vaak aan de vacht hangen. Aangezien Giardia vooral voorkomt bij pups, is hun ontlasting vaak zeer besmettelijk.

Met name bij pups en honden met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van een Giardia-besmetting duidelijk zichtbaar zijn. Ook gezonde, volwassen honden kunnen geïnfecteerd zijn, maar bij deze groep is een besmetting niet altijd zichtbaar, omdat ze niet altijd duidelijke symptomen laten zien. Het meest voorkomende symptoom bij een besmetting met Giardia is hevige, terugkerende diarree die in sommige gevallen bloed- en/of slijmsporen vertoont. Dit wordt veroorzaakt doordat de darmwand van de hond is beschadigd.

Hoe testen we Giardia?

Giardia is een parasiet dat met tussenpozen wordt uitgescheiden in de ontlasting, vandaar dat wij een verzamelmonster laten maken van drie opeenvolgende dagen zodat we zeker kans hebben Giardia te vinden als het om een Giardia besmetting gaat.


Sneltest Parvo

parvosnap

Wat is Parvo?

Parvo is een erge en zeer besmettelijke ziekte bij honden. Het is een virus dat zich snel verspreid via braaksel en ontlasting. Parvo is één van de meest resistente virussen die er is. Alle honden zijn gevoelig voor dit virus, maar het komt met name voor bij honden tot 1 jaar. Buiten dat het via braaksel en ontlasting verspreid kan worden, wordt het ook verspreid door schoenen, grasveldjes of andere voorwerpen. De symptomen van Parvo zijn braken, waterdunne diarree, lusteloos, niet eten, uitdroging en hoge koorts. Er dient snel en goed behandeld te worden om uw huisdier een goede overlevingskans te geven.

Parvo komt het meest voor bij jongen honden die niet goed gevaccineerd zijn en honden die afkomstig zijn van broodfokkers of uit de oostbloklanden.

Parvo kan voorkomen worden door uw hond goed te vaccineren op 6, 9 en 12 weken. Dit vaccin zorgt voor het aanmaken van antilichamen. Een jaar later volgt de ''jaarenting''. Een volledig gevaccineerde hond is 100% beschermd tegen Parvo.

Hoe testen we Parvo?

Via de ontlasting kunnen we een sneltest uitvoeren in de praktijk. Hierdoor hebben we snel een uitslag en kunnen we dus ook snel met een behandeling starten.