Röntgen

rontgenkamer kleinBinnen onze praktijk beschikken we over een aparte kamer met een digitaal röntgenapparaat. Door het digitale röntgenapparaat zijn de foto's sneller klaar en kunnen ze direct op een USB gezet of doorgemaild worden.

Wat gebeurt er bij het maken van een röntgenfoto?

Tijdens het maken van een röntgenfoto maakt het apparaat gebruik van röntgenstralen. Deze stralen gaan door het dier heen en worden opgevangen door een plaat die gevoelig is voor deze stralen.  De plaat wordt in de ontwikkelaar gedaan en binnen enkele seconden hebben we een röntgenfoto van uw huisdier op ons scherm staan.

Waarvan kun je röntgenfoto's maken?

- Gewrichten/botten
- Thorax (borstkast)
- Abdomen (buik)

Gewrichten/botten

Als we een röntgenfoto maken van gewrichten of botten, doen we dat om na te gaan of er bijvoorbeeld artrose aanwezig is, een breuk, een bottumor, kruisband problemen of andere gewrichtsproblemen.

In de praktijk maken wij ook officiële HD en ED foto's. Deze foto's worden dan ook door de Raad van Beheer beoordeeld. Wij proberen als het huisdier dit toelaat, de röntgenfoto zonder roesje te doen. Vaak lukt dit, maar als het dier pijn heeft of teveel stress krijgt op de tafel, geven wij hem een roesje. Tijdens het maken van een officiële HD of ED foto krijgt uw huisdier ten alle tijden een roesje. Deze röntgenfoto's worden zo streng beoordeeld dat het dier perfect recht en stil moet liggen. 

Thorax (borstkast)

Als we ervoor kiezen om een röntgenfoto van de borstkast te maken, is dit om de longen en grootte van het hart te beoordelen. De longen kun je goed beoordelen op een röntgenfoto. Het hart daarintegen kun je alleen op grootte beoordelen, omdat de spierwand, hartkleppen en bloed wat in het hart zit, dezelfde kleur hebben. Om het hart volledig te controleren, zul je dus een hartecho moeten maken.

Abdomen (buik)

Als we ervoor kiezen om een röntgenfoto van de buik te maken, is dit om een eerste overzicht te krijgen. Bij veel problemen wordt er na de röntgenfoto nog een echo gemaakt voor meer informatie. Dit komt, omdat alle buikorganen dezelfde kleur hebben op een röntgenfoto.  In sommige gevallen geeft een röntgenfoto wel genoeg informatie, bijvoorbeeld bij een dracht kun je na de 45ste dag op een röntgenfoto zien hoeveel pups en kittens er zitten. Bij het eten van een vreemd voorwerp kun je vaak het voorwerp niet zien, maar wel de opstopping in de darmen hierdoor.

Röntgenstraling

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. De dierenarts en/of paraveterinair die de röntgenfoto maakt, draagt daarom beschermingsmiddelen waarin lood is verwerkt. Ook in de wanden en deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Dit lood houdt alle straling tegen.

Vanwege deze straling mogen alleen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Als uw huisdier zich beter laat behandelen als u erbij bent, nemen wij u mee, maar dan zult u ook de beschermingsmiddelen moeten dragen. Bent u zwanger? Dan is het een no go!Maken wij de röntgenfoto van uw huisdier tijdens een consult (wat meestal het geval is), dan krijgt u de foto’s te zien als deze ontwikkeld zijn op het beeldscherm, en zullen deze gelijk met u worden besproken.

Beoordelen röntgenfoto's

De dierenarts die de röntgenfoto van uw huisdier maakt, zal ook direct de röntgenfoto beoordelen. 

Een beoordeling van de röntgenfoto is niet altijd even makkelijk. Vandaar dat wij er soms voor kiezen om dit met een specialist te overleggen. Hiervan krijgt u dan zo snel mogelijk achteraf te uitslag van.