Echo

Binnen onze praktijk werken wij met een echo. De echografie is niet schadelijk voor ons en ook niet voor uw huisdier. De huisdieren laten het over het algemeen goed toe en daarom hoeft er ook zelden een roesje gebruikt te worden. Tijdens de echo mag u als eigenaar er ook bij blijven en zal er tijdens de echo uitgelegd worden er te zien is..

 

Hoe gaat een echo in zijn werk?
Het is belangrijk dat uw huisdier nuchter is voor de echo, omdat een volle maag het beeld op de echo kan belemmeren. Tijdens een blaasecho zal uw huisdier 5-6 uur voor de echo niet mogen plassen, zodat we de volledige blaas in beeld kunnen krijgen en eventueel tijdens de echo urine kunnen afnemen. 

Voordat de echo kan beginnen, wordt de buik van uw huisdier geschoren. Dit moeten we doen, omdat de echo door de lucht tussen de haren anders geen beeld geeft. Uw huisdier ligt meestal op zijn rug in een kussen, zodat hij zo comfortabel mogelijk ligt. We laten u als eigenaar bij zijn hoofdje staan, waardoor hij meer op zijn gemak is. Er wordt een speciale echo-gel aangebracht op de plek waar de echo gemaakt moet worden en dan kan de echo beginnen.

Wat kunnen wij allemaal doen met onze echo?

- Echo blaas en nieren + blaaspunctie
- Drachtecho
- Echo abdomen (buik)

Echo blaas
Tijdens de echo van de blaas hebben we natuurlijk een volle blaas nodig. Uw huisdier mag dan 5-6 uur voor de echo niet plassen. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de blaas en de blaaswand. Hierbij controleren we ook of er geen blaasstenen aanwezig zijn. Tijdens deze blaasecho kunnen we steriel urine uit de blaas nemen. Dit kunnen we dan eventueel op bacteriologisch onderzoek zetten, zodat we kunnen kijken of er een bacterie in de blaas zit en welk antibiotica hier het beste voor werkt. Tijdens deze blaasecho kijken we ook direct naar de nieren. We kunnen zien of de nieren of nierbekken vergroot zijn en hoe ze er verder uit zien. We doen een blaasecho als er klachten zijn van eventueel een blaasontsteking die niet vordert met een behandeling of als er een verdenking is van blaasstenen.

Drachtecho
Na de 30e dag van de dracht kunnen we door middel van een echo vaststellen of de poes of teef drachtig is. We zien dan of de hartjes kloppen en kunnen ongeveer tellen hoeveel het er worden. Tijdens een echo kun je dat nooit met 100% zekerheid zeggen, omdat ze eventueel over elkaar heen kunnen liggen. Door middel van een röntgenfoto na de 45e dag is dit beter te tellen.

Echo abdomen (buik)
Tijdens de echo van de buik kunnen we alle organen in de buik beoordelen. Zo kan bijvoorbeeld de structuur van de lever, met de galblaas, en milt beoordeeld worden, kan het maag- en darmstelsel beter bekeken worden en kunnen we de hoge en lage urinewegen in beeld brengen. Op deze manier kan er bijvoorbeeld een tumoraal proces, een (baarmoeder)ontsteking of vrij buikvocht worden vastgesteld. Ook kan er gezien worden of er ergens in de buik bloedingen zijn.

Echo inplannen
Wij plannen onze echo's op afspraak. Dit doen wij omdat we dan voor u en uw huisdier de tijd kunnen nemen die hiervoor nodig is. Alshet een spoedgeval betreft, dan zullen we er altijd voor zorgen dat de echo zo snel mogelijk gemaakt kan worden.