Op vakantie

vakantie strandHet is natuurlijk ontzettend gezellig als u uw huisdier mee kunt nemen op vakantie. Samen genieten van lekker weer, mooie wandelingen en een nieuwe omgeving! Om ervoor te zorgen dat de reis een succes wordt, is een goede voorbereiding nodig. Want mag mijn huisdier wel verblijven op mijn vakantieadres? Wat zijn de regels voor huisdieren op het vakantieverblijf? Is mijn huisdier wagenziek? Moet er nog iets gebeuren aan het paspoort, entingen of speciale parasieten?

Bestemming kiezen

Houd rekening met uw huisdier bij het uitzoeken van een vakantiebestemming. Niet alle huisdieren gaan graag mee. Let op de conditie van uw huisdier, het klimaat waar u naar toe gaat, reisduur en het vervoer. Controleer of uw huisdier welkom is op uw bestemming en welke regels er worden gehandhaafd. Wilt u met het vliegtuig gaan? Dan kunt u het beste contact opnemen met de maatschappij waarmee u wilt vliegen. Zij kunnen u uitleggen hoe alles in zijn werk gaat.

Waar moet ik op letten als ik mijn huisdier meeneem over de grens?

dierenpaspoort

Europees dierenpaspoort

Als uw huisdier de grens overgaat, moet uw hond of kat in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

Chip of tatoeage

Uw hond of kat moet gechipt en geregistreerd staan op uw gegevens, of een leesbare tatoeage hebben.

Rabiësvaccinatie

Uw hond of kat moet volgens het vaccinatieschema van de entvloeistof gevaccineerd zijn, mits u binnen de EU blijft, en minstens 21 dagen voor vertrek. Enkele landen vormen hier een uitzondering op.

Gaat u verder weg, dan vraag dan altijd bij ons na wat u allemaal moet doen. Begin hier zeker een half jaar van tevoren mee. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen aanvullende wetgevingen van kracht zijn. Kijk hier voor eens op de website van LICG. Zo zijn bepaalde hondenrassen in sommige landen verboden of kunnen muilbanden en autogordels verplicht worden gesteld. Ook voor het reizen met jonge dieren bestaan vaak aanvullende regels. Er dient overigens ook rekening gehouden te worden met geldende wetgevingen in landen waar doorheen wordt gereisd. Wacht dus zeker niet tot het laatste moment voor het uitzoeken wat uw huisdier nodig heeft om de grens over te mogen!

Wat als u niet aan de regels voldoet?

Als de papieren van uw huisdier niet in orde blijken te zijn, kan de douane het dier aanhouden. Het kan zijn dat uw huisdier dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. De douane kan ook beslissen het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval het dier geëuthanaseerd worden. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar van het dier. Neem dus zeker geen risico en zorg dat alles op tijd in orde is voor u vertrekt! 

Medische voorzorgsmaatregelen

In warmere landen komen andere parasieten voor dan in Nederland. We adviseren u dan ook, afhankelijk van het land van bestemming, om uw dier tegen de volgende infectieziekten te beschermen:
1. Vossenlintworm
2. Haakworm
3. Hartworm
4. Zandvliegen
5. Teken

Als het goed is, behandelen we onze huisdieren al tegen vossenlintworm, haakworm, vlooien en teken. Het enige waar u nog op moet letten, is een extra behandeling tegen de hartworm en de zandvlieg (dit hangt er vanaf waar u op vakantie gaat).

De zandvliegen (drager van Leishmania)

ZandvliegDe ziekte wordt overgebracht door zandvliegen die voorkomen in de mediterane gebieden. De ziekte is ernstig en kan dodelijk zijn. Het duurt vaak heel lang voordat de ziekte tot uiting komt, soms zelfs jaren. Dit maakt een goede diagnose lastig. De belangrijkste verschijnselen zijn korstjes en zweren op de huid. Door de antistoffen die de hond aanmaakt ontstaan vaatontstekingen. Andere verschijnselen zijn moeheid, veel drinken, een bloedneus en opgezette lymfeklieren. Deze verschijnselen zijn ook vrij algemeen. Vaak ziet u deze ziekte bij dieren die meegenomen zijn uit de zuidelijke landen. De ziekte is moeilijk te bestrijden. Er zijn wel medicijnen, maar die zijn erg prijzig en moeten de rest van het leven gegeven worden.  

Behandel voordat u op vakantie gaat, uw huisdier met bijvoorbeeld Advantix, Frontect of doe hem 2 weken voor vertrek een Scalibor band om. Aanvullende maatregelen kunnen getroffen worden door muggen te vermijden en uw huisdier binnen te houden tussen zonsondergang en zonopkomst. Goede horren houden de vliegjes buiten.

De hartworm

Hartworm huisdierenDeze aandoening komt voor in Zuid-Europa. De hartworm is een worm die voorkomt bij de hond en in mindere mate bij de kat. De ziekte wordt verspreid via muggen en kan direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt besmet met larve via een muggenbeet. De larven komen in de bloedbaan. De uitgegroeide wormen komen terecht in het hart en de longslagaders, waar ze veel beschadigingen veroorzaken. Als de hond eenmaal hartworm heeft, heeft het geen zin meer om met alle middelen te ontwormen. Net dan zou uw hond sterven. Het beste is dus om preventieve maatregelen te nemen. Wij werken met de Milbemax tabletten. Gaat u langer als 1 maand op vakantie, dan dient u maandelijks de tabletten toe te dienen en een maand na thuiskomst. Gaat u minder dan een maand op vakantie? Dan kunt u de tabletten geven op de dag van thuiskomst en een maand later. Aanvullende maatregelen kunnen getroffen worden door muggen te vermijden. 

Babesia canis

Deze ziekte wordt overgebracht door een andere tekensoort dan de soort die hier voorkomt. Deze tekensoort kwam vroeger alleen voor in het zuidelijke deel van Europa, maar de laatste jaren trekt de teek steeds verder naar het noorden. Vorig jaar dook deze ziekte ook in Nederland op, bij honden die niet in Zuid-Europa op vakantie waren geweest. De ziekte gaat gepaard met ernstige bloedarmoede. Vaak ziet u ook rode urine. Meestal loopt de ziekte dodelijk af. Er bestaat een vaccinatie tegen deze ziekte. Deze is echter erg prijzig en geeft geen volledige bescherming. Bescherm uw hond en kat dus ook goed tegen teken in het buitenland! En.. vergeet u tekenhaakje niet!

Ehrlichia

Deze ziekte wordt overgebracht door dezelfde tekensoort als ook Babesia canis. Vaak draagt één teek zelfs beide ziekten mee. Daarom is het goed om een hond bij een vermoeden van de ene ziekte, ook te controleren op de andere ziekte. Heel typisch is, is dat een hond die besmet is met deze parasiet, makkelijk bloedingen krijgt. Vaak ziet u kleine en grote bloeduitstortingen. Ook wordt de hond gevoeliger voor infecties. De eerste verschijnselen zijn heel algemeen, wat een goede diagnose erg moeilijk maakt.

Onze paraveterinairs kunnen u altijd adviseren welk behandelschema het beste bij uw huisdier en vakantiebestemming past, bel 046 437 1885 of stuur een mail