Anaalklieren
Problemen met de anaalklieren komen helaas regelmatig voor bij de hond. Vaak is dat te zien doordat uw hond met zijn kont over de grond heen aan het schuren is, het zogenaamde 'sleetje rijden". Dit is niet alleen vervelend, maar ook erg pijnlijk.
Elke hond heeft tussen de in- en uitwendige sluitspier van de anus twee anaalklieren zitten. De openingen komen net in de anus uit. Uit de anaalklieren komt een lichtgele tot donkerbruine vloeistof die nogal stinkt. Deze stof heeft een signaalfunctie voor andere honden. In normale gevallen worden de anaalklieren samen met de ontlasting geleegd om zo een baken af te zetten. Ook komt het wel eens voor dat honden hun anaalklieren bij de dierenarts legen. Vaak als waarschuwing voor andere dieren. De hond kan hier niks aan doen, het is een natuurlijke stressreactie. Veel honden van nu hoeven niet meer zo nodig markeringen af te zetten. De anaalklieren raken dan overvol. Dit irriteert en jeukt ontzettend. U ziet dat uw hond de hele tijd aan de anus likt en bijt. Soms met kale plekken tot gevolg. Soms ziet u ook dat uw hond sleetje rijdt. Hij zit dan met zijn billen op de grond en schuurt over de grond door zich met zijn voorpoten voort te slepen. Vaak is het voldoende om de anaalklieren door de dierenarts te laten legen.
Anaalklierontsteking
Regelmatig komt ook anaalklierontsteking voor. Bij kleine honden komt dit wat vaker voor dan bij grote honden. Naast irritatie en jeuk ontstaat er ook pijn. Soms ontstaat er door het vele likken en bijten huidirritatie rondom de anus of de staartbasis. De anaalklier zal ook verdikt zijn. De inhoud is niet meer vloeibaar, maar dikkig. Vaak zit daar ook bloed bij. Een enkele keer ziet u ook bloed bij de ontlasting. Alleen de anaalklieren legen zal niet genoeg zijn. Ze moeten gespoeld worden en eventueel gevuld worden met zalf. Als de ontsteking ernstig is, kan er ook antibioticum in tablet of zalfvorm gegeven worden.
Anaalklierabces
Als een anaalklierontsteking te lang aanhoudt, kan er een abces naast de anus ontstaan. In het abces zit bloed en pus. Sommige honden zijn er ziek van en hebben koorts. Als het abces open gaat, ontstaat er een gaatje naast de anus waar bloederig of etterig vocht uitkomt. Meestal ontstaat dit gaatje links of rechts schuin onder de anus. Als het abces niet vanzelf opengaat, dan zal dit onder verdoving opengemaakt moeten worden.
Voorkomen is beter dan genezen!
Door regelmatig de anaalklieren te legen en bij een ontsteking bijtijds in te grijpen voorkomt u erger. U kunt een afspraak hiervoor maken bij één van onze paraveterinairs, tel. 046 437 1885.