Parvo

Parvo is een zeer besmettelijk virus. Iedere hond die niet goed gevaccineerd is, kan besmet worden met Parvo. We zien dit vaker bij puppy's, maar slecht gevaccineerde oudere honden kunnen dit ook zeker oplopen.

Pups worden ongeveer tot maximaal 5 maanden beschermd met de antilichamen van de moeder, indien die ook juist gevaccineerd is. In Nederland wordt standaard tegen Parvo gevaccineerd. Er is dan in Nederland ook relatief weinig Parvo bij de honden. Puppy's die bijvoorbeeld van een broodfokker afkomen waarvan de moeder en de pups niet gevaccineerd zijn, hebben een hoog risicofactor om Parvo te krijgen.

Wat zijn de symptomen van Parvo?

Ze krijgen diarree dat soms bloederig is, braken, sloomheid, koorts en spierzwakte. De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot dodelijk.

parvosnap

Hoe kun je dit testen?

Door middel van een sneltest in de ontlasting van de hond die mogelijk besmet is kun je een diagnose stellen. LET OP! Parvo is zeer besmettelijk. 

Wat is de behandeling?

Parvo ga je symptomatisch behandelen. Dit wil zeggen, dat je de klachten behandeld die door de Parvo veroorzaakt worden. Parvo zelf kun je niet behandelen, omdat dit een virus is. Een virus zul je altijd zelf moeten overwinnen. Het herstel is afhankelijk van de ernst en de conditie van de hond. We behandelen deze honden met een infuus om uitdroging door diarree en braken te voorkomen, middelen tegen het braken en diarree, voeding via een sonde. Daarnaast proberen we de weerstand te verhogen, zodat ze sterker worden om het virus aan te vechten. We geven ook een breed spectrum antibiotica, omdat de Parvo de witte bloedcellen kapot maakt en dit dus te laag wordt. Helaas overleven veel honden parvo niet.

Als er een Parvo patiënt in de kliniek komt, wordt deze ook strikt gescheiden gehouden, omdat dit zeer besmettelijk is. Chloor is het enige middel dat Parvo kapot maakt. Let ook zeker op je kleren, schoenen en draag te alle tijden handschoenen!