Blaasgruis

Blaasgruis bestaat uit kristallen die samengeklonterd zijn tot hele fijne brokjes. Als ze nog groter worden, hebben we het over blaasstenen. Deze kristallen kunnen in de urine van katten en honden voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten kristallen met verschillende eigenschappen. De meest voorkomende kristal is struviet. Deze komt voor in basische urine (basisch is het tegenovergestelde van zuur). Een andere veel voorkomende kristal is de calcium-oxalaat kristal. Deze komt voor in zure urine en is iets hardnekkiger en moeilijker te behandelen. Ze zijn herkenbaar aan hun verschillende vorm. 

Wat gebeurt als uw kat gruis heeft?

Kristallen hebben scherpe puntjes. U kunt zich voorstellen dat dit bij het plassen flink pijn kan doen. Het gevolg is dat uw kat blaasontsteking krijgt. U kunt dit zien doordat uw kat steeds kleine beetjes plast. Ook kan er bloed bij de urine zitten. De snelste manier om een definitieve diagnose te stellen is een urineonderzoek. U kunt de urine van uw kat opvangen en dit langsbrengen. U kunt de urine opvangen door het kattenbak-grit te vervangen door Katkor korrels. Deze nemen de urine niet op, zodat u met het bijgeleverde pipetje de urine op kunt zuigen. Met een stripje wordt bekeken wat er precies in de urine zit en onder de microscoop wordt bepaald of, en welke kristallen in de urine zitten. Blaasgruis is normaal geen spoedgeval, maar wel heel erg pijnlijk voor uw kat. 

Wanneer is het wel een spoedgeval!

Soms kan blaasgruis leiden tot een spoedgeval. Katers hebben een hele nauwe plasbuis die makkelijk verstopt raakt. De kater kan daardoor niet meer plassen, maar zit wel de hele tijd op de bak. De blaas raakt steeds voller en het lichaam vergiftigt zichzelf zo. Ook kan de blaas scheuren. Als een kater niet kan plassen, is dit ALTIJD een spoedgeval. Als u niet zeker weet of uw kater een probleem heeft, laat de blaas dan altijd even door de dierenarts navoelen. Bij poezen gebeurt dit niet zo snel, omdat de plasbuis veel wijder is. Ze zijn daardoor wel gevoeliger voor een blaasontsteking. 

Welke factoren veroorzaken gruis?

Voeding: voeding bevat mineralen die nodig zijn voor de opbouw van kristallen. Ook bepaalt voeding de zuurtegraad van de urine.

Vochtopname: de vochtopname van de kat bepaalt hoe 'waterig' de urine is. In 'waterige' urine kunnen zich minder snel kristallen vormen.

Ophouden van de urine: als de kat de urine te lang ophoudt, omdat de kattenbak vies is, of omdat hij op een vervelende plaats staat, vormen zich ook sneller kristallen.

Overgewicht: als uw kat te dik is en te weinig beweegt, is er ook meer kans op blaasgruis.

Castratie: een kat die gecastreerd is, heeft meer kans om blaasgruis te ontwikkelen. Toch is dit geen reden om de kat niet te castreren. De nadelen van het niet-castreren zijn vele malen groter. Ook zijn er preventieve maatregelen die u kunt nemen die de kans op blaasgruis weer verminderen.

Wanneer moet u contact opnemen met uw dierenarts?

- Uw kat gaat vaker naar de kattenbak en blijft daar ook langer dan normaal zitten.
- Er zit bloed bij de urine.
- Uw kat wil plassen, maar er komt niks uit.
- Uw kat plast naast de bak.
- Uw kat is lusteloos, braakt en eet slecht.
- Uw kater likt vaak aan zijn penis.

Wat kan de dierenarts doen?

Het eerste wat de dierenarts doet, is voelen hoe vol de blaas is. Als de plasbuis inderdaad verstopt is, dan wordt deze (onder narcose) doorgespoeld. Ook zal hij antibioticum en eventueel pijnstillers meegeven tegen de blaasontsteking. Na de behandeling is het heel belangrijk om de voeding van uw kat aan te passen. De dieetvoedingen hebben verschillende manieren om het probleem op te lossen. Er zitten bijvoorbeeld minder mineralen in die de bouwstenen vormen voor de kristallen. Ook heeft het voer invloed op de zuurtegraad van de urine. Ook kan de samenstelling van het voer zo zijn dat uw kat meer vocht vasthoudt. Zo wordt de urine 'wateriger'. Blijft ondanks dit alles de blaasontsteking toch steeds terugkomen? Dan kan het verstandig zijn om een röntgenfoto van de blaas te maken. Als zich in de blaas al stenen gevormd hebben, zullen die door dieetvoer niet altijd vanzelf oplossen. Deze kunnen alleen door een operatie verwijderd worden.

Hoe kunt u blaasgruis voorkomen?

U kunt blaasgruis nooit helemaal voorkomen. Zelfs als u alles perfect doet, kan zich toch nog blaasgruis vormen. U kunt de kans op blaasgruis wel verminderen. Zoals u eerder kon lezen, vergroot na een castratie de kans op blaasgruis. Door na de castratie meteen de voeding aan te passen, vermindert die kans weer. Royal Canin heeft een speciaal voer ontwikkeld voor gecastreerde poezen en katers. Dit voer heet Royal Canin Young Female of Young Male. Naast dit voordeel is het voer ook energiearmer. Na een castratie worden katten sneller te dik. Door dit energiearmere voer te geven, gebeurt dit niet zo snel. Als introductie krijgt u de eerste zak voer van 1,5 kg voor 7,50 euro mee bij de operatie. Ook voor dit voer geldt een korting van 10% als u een klantenkaart heeft.