Nagels knippen
Katten verzorgen in principe zelf hun nagels. Katten die veel buiten zijn, onderhouden hun nagels zelf doordat ze veel krabben om bijvoorbeeld spanning los te maken en hun territorium af te bakenen. Bij buitenkatten worden de nagels dan ook bijna niet geknipt. Binnenkatten zullen echter veel minder krabben waardoor de kans groot is dat hun nagels niet goed gescherpt worden. En dus zullen deze geknipt moeten worden.
Wanneer knippen?
Bij binnenkatten en bij oudere en te zware katten blijven de oude, buitenste laagjes op nagels zitten. Hierdoor groeien de nagels gewoon door en zelfs helemaal rond. De punt van de nagel kan hierdoor in de onderkant van het voetzooltje uitkomen en ingroeien. Maar zo ver, moet u het dus absoluut niet laten komen. Knip daarom de nagels van deze katten regelmatig.
Vind u het eng om de nagels zelf te knippen? Maak dan een afspraak bij ons of kom langs op het spreekuur. We knippen de nagels van uw kat graag voor u.
Hoe kunt u de nagels van uw kat het beste knippen?
Voor het bijpunten van de nagels heeft u een speciaal tangetje nodig. Laat de kat zitten als u de nagels van de voorpootjes wilt knippen en liggen als u de nagels van de achterpootjes wilt knippen. Sommige eigenaren nemen de kat ook op schoot. Neem het pootje met één hand vast. Hou het te knippen teentje tussen duim en wijsvinger. Als u nu een lichte druk uitoefent, komt de nagel tevoorschijn.
U mag maar een klein stukje van de nagel afknippen (een paar millimeter). Het roze gedeelte van de nagel noemen we “het leven” en daar mag niet in geknipt worden. Dit gedeelte is doorbloed en is zeer pijnlijk voor uw kat als u daarin knipt. Bovendien ontstaat er zo een bloeding.
Bij donker gekleurde nagels is het moeilijk te zien waar het leven begint. Maak dan eerst een knipbeweging met de tang (lichte druk). Trekt de kat zijn poot terug, dan betekent dit vaak dat u de tang iets lager moet plaatsen. Knipt u per ongeluk toch in het leven: het lijkt erger dan het is. De bloeding stopt meestal vanzelf wel.