Giardia
Giardia bij de kat komt wat minder vaak voor dan bij de hond. Het is echter wel een lastige darmparasiet die een hardnekkige diarree kan veroorzaken. Het is een van de meest voorkomende darmparasieten en zelfs bij een goede verzorging is 10 % van de dieren besmet. In pensions kan dit zelfs oplopen tot 100 %. Giardia wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van diarree.
Giardia bij de kat komt wat minder vaak voor dan bij de hond. Het is echter wel een lastige darmparasiet die een hardnekkige diarree kan veroorzaken. Het is een van de meest voorkomende darmparasieten en zelfs bij een goede verzorging is 10 % van de dieren besmet. In pensions kan dit zelfs oplopen tot 100 %. Giardia wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van diarree.
Wat is giardia?
Giardia komt in twee vormen voor: het parasietenstadium en de cyste.
1. Het parasietenstadium
De parasiet wordt ook wel een trofozoiet of flagellaat genoemd. Hij leeft in de dunne en dikke darm. Het is een zweepdiertje met 8 tentakels. De tentakels noemen we ookwel flagellen. Hiermee hecht het diertje zich vast aan de darmwand. De darmwand raakt beschadigd, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen in de war raakt. Hierdoor ontstaat diarree. De parasiet vermeerdert zich doordat ze zich steeds in tweeën splitsen. Daarnaast ontstaat uit elke parasiet een cyste.
2. De cyste
Dit is een blaasje met daarin een parasiet in zijn beginstadium. De cyste is zeer besmettelijk. Deze kun je ook in de ontlasting aantonen. Onder goede omstandigheden blijven ze ook buiten weken tot maanden besmettelijk. In één gram ontlasting kunnen wel 100.000 cysten zitten. 10 cysten zijn genoeg om een kat te besmetten. 7 dagen na de besmetting gaat een kat zelf cystes uitscheiden met tussenpozen. Deze fase duurt 4 tot 5 weken. Bij opname van nieuwe cysten begint dit opnieuw.
Hoe ziet u of uw kat Giardia heeft?
Dat is vaak een probleem. De meeste volwassen dieren hebben geen symptomen, maar besmetten wel hun omgeving. Pas als een kat om wat voor een reden dan ook iets verzwakt, ontstaan er symptomen. Vooral jonge dieren krijgen klachten. . Het meest voorkomende symptoom is steeds terugkerende diarree. De diarree is slijmerig en stinkt erg. Vaak zit er ook wat bloed bij. Sommige dieren kunnen ook misselijk zijn en als gevolg daarvan braken. De dieren vermageren, zijn vaak wat ziek maar hebben toch een goede eetlust.
Hoe wordt een diagnose gesteld?
Cystes kunnen aangetoond worden in een standaard ontlastingsonderzoek, maar omdat ze niet continu uitgescheiden worden, is de uitslag onvoldoende betrouwbaar. Het is daarom belangrijk dat u ontlasting van meerdere dagen verzamelt en bij elkaar in een potje doet. Een klein beetje ontlasting van 3 opeenvolgende dagen is normaal gesproken voldoende. Als u dit 's ochtends afgeeft aan de balie heeft u dezelfde dag nog de uitslag.
Hoe behandelt u uw kat tegen giardia?
Als uw kat giardia heeft, is het belangrijk dat u uw kat behandelt met een speciaal ontwormingsmiddel dat werkt tegen giardia. Met Panacur wordt twee keer vijf dagen behandeld, met een week tussen de twee behandelingen. Panacur kan er tijdens de behandeling voor zorgen dat de diarree wat verergert. Een alternatief is Metronidazol. Dit is een antibioticum dat ook werkt tegen giardia. Het werkt daarbij ook tegen de eventueel aanwezige darmontsteking. Welke van de twee middelen het best aanslaat bij een dier hangt af van de soort giardia die aanwezig is, er bestaan namelijk verschillende stammen van de parasiet.
Indien mogelijk worden katten die negatief testen in een schone ruimte (quarantaine) geplaatst, Tijdens de behandeling moet de besmette kat gewassen worden met kattenshampoo. Anders kan de kat zichzelf opnieuw besmetten door het wassen (likken van de vacht). Ondanks het feit dat dit bij de kat minder eenvoudig is dan bij de hond, is het advies om de kat drie keer per week te wassen.
Als de giardia test twee weken na de tweede behandeling negatief is mag gestopt worden met de behandeling. Het is aan te raden om de test een maand later nog eens te herhalen.
Omdat giardia zo extreem besmettelijk is, is het ook heel belangrijk dat de omgeving gereinigd en gedesinfecteerd wordt. Was uw handen na elk contact goed. De voerbakjes worden best dagelijks gereinigd met kokend water en de omgeving met heet of kokend water en waar mogelijk chloor. Dekens dienen zo heet mogelijk te worden gewassen en als dit mogelijk is in de felle zon te worden gedroogd. Giardia overleeft namelijk minder goed in een droge en warme omgeving. Indien u over een stoomapparaat beschikt is dit ook een goede manier om te parasiet te bestrijden.
Is giardia besmettelijk voor mensen?
Ja, het is in Nederland zelfs de meest voorkomende darmparasiet. Net als bij dieren hebben de meeste gezonde volwassenen geen last van de infectie. Kinderen wel. Ze kunnen flink last hebben van diarree en zelfs groeistoornissen krijgen. Als u kleine (kruipende) kinderen hebt is het daarom verstandig om de ontlasting van uw hond of kat regelmatig te laten controleren op parasieten.