Huidproblemen en jeuk

konijn harenKonijnen kunnen net zoals andere dieren, ook last krijgen van huidproblemen en jeuk. Dit geldt zowel voor konijnen die buiten leven en voor konijnen die binnen zitten. Dit heeft te maken met het feit dat sommige ziektes binnengebracht worden door bijvoorbeeld hooi, via insecten of via het baasje zelf.

Huidproblemen bij konijnen uiten zich op verschillende manieren:
- Kale plekken, makkelijk loslaten haar
- Krabben en likken ten gevolge van jeuk
- Schilfers
- Korsten
- Ziek zijn
- Rode en ontstoken huid ten gevolge van secundaire huidontsteking

Verharen en plukken

Een konijn verhaart twee keer per jaar. Dat begint bij de buik en verspreidt zich vervolgens naar de rug en de kop. Verharen is een natuurlijk proces, er zullen dan ook geen kale plekken, korstjes of heftige jeuk ontstaan.

Soms zul je konijntjes haren zien plukken, bijvoorbeeld van de wam (de huidplooi onder de kin) of van de buik. Dit is normaal. Vrouwtjes doen dit meestal als ze (schijn)drachtig zijn of als ze willen paren.

Andere huidproblemen:

Abcessen
Een konijn kan gebeten worden of een prikkend voorwerp kan de huid beschadigen. Deze wonden kunnen gaan ontstekingen, waardoor er helaas ook abcessen kunnen gaan ontstaan. Pus bij konijnen is erg dik en zal niet snel vanzelf uit het abces lopen. Een abces moet daarom geopend en schoongemaakt worden door één van onze dierenartsen. 

Vachtmijt
Een veel voorkomende mijt bij konijnen is de Cheyletiella parasitovorax. Deze mijt zit in de vacht van konijnen. Vaak te herkennen door dikke witte schilfers aan de wortel van de haren, dichtbij de huid, vooral op de rug of in de nek. Soms zie je zelfs als je heel goed kijkt, kleine witte beestjes zien lopen. Door de mijt krijgt een konijn jeuk en ontstaan er door het krabben kale plekken. Konijnen kunnen de mijt oplopen via bijvoorbeeld hooi of de bodembedekking van hun hokken. Bij mijt kunt u het beste even contact opnemen met ons. Wij kunnen dan druppels of een injectie geven.

Wacht niet te lang, want deze mijt kan ook lichte jeukklachten veroorzaken bij mensen.

Schimmel
Konijnen kunnen ook last hebben van schimmels. Ze worden besmet hiermee door soortgenoten, andere dieren (cavia’s) en eventueel via hooi of bodembedekking. Heeft uw konijntje schimmel? Dan had hij dat waarschijnlijk al op de dag dat u hem kreeg. Vooral jonge dieren kunnen er last van hebben. Een besmet konijn heeft vaak korstjes, schilfers, wondjes en kale plakken, vooral in het gezicht en aan de voorpoten. Vaak hebben ze jeuk, maar konijnen kunnen ook schimmels hebben zonder dat er klachten zijn. In dat geval kunnen ze wel andere konijnen er mee infecteren. Raadpleeg daarom altijd uw dierenarts voor advies.

Vlooien
Konijnen met vlooien zijn vaak besmet met de honden- of kattenvlo. Ook wilde dieren van buiten kunnen de vlooien overbrengen. Konijnen krijgen jeuk, kale plekken, huidontsteking en korstjes. Vlooien kunnen ook myxomatose veroorzaken!

Vlooien kunnen behandeld worden met een vlooienbestrijdingsmiddel. Vraag wel advies aan uw dierenarts. Het is erg belangrijk om een middel te gebruiken dat ook geschikt is voor konijnen.

Myiasis
Myiasis is een ziekte die veroorzaakt wordt door de larven van vliegen. Deze vliegen worden aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en (onbehandelde geïnfecteerde wonden). Als bij konijnen om welke reden dan ook, de ontlasting blijft plakken, dan zijn ze een ideale prooi voor myiasis vliegen. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid en komen dan terecht in het onderhuidse weefsel van het dier. In heel veel gevallen betekent dit dat het konijn niet meer te redden is en is inslapen de enige keuze. Een behandeling is pijnlijk, stressvol en alleen bij lichte gevallen succesvol. Myiasis kan wel voorkomen worden, bijvoorbeeld door Nomyiasis te gebruiken.

Myxomatose
Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte onder konijnen. Het komt veel voor onder de wilde konijnenpopulatie. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan de pokkenvirussen en meestal wordt overgebracht door stekende insecten, vooral muggen en steekvliegen, maar ook vlooien. 

Een geïnfecteerd konijn krijgt zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan er bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Dit zijn de myxomen. Voor de meeste konijnen betekent het ook een pijnlijke dood. Er is geen behandeling, maar u kunt uw konijn er wel tegen vaccineren. Twee keer per jaar houden we hiervoor een speciaal konijnen-entspreekuur. 

Pododermatitis
Dit is een ontsteking van de voetzolen van een konijn. De vacht onder de zolen is aangetast en de huid beschadigd en ontstoken. Neem contact op met ons. Pododermatitis moet goed worden behandeld.

Syfilis
Via andere konijnen en dan vooral van hun voeder kunnen konijnen de bacterie Treponema paraluiscuniculi, oftewel konijnensyfilis oplopen. Zelfs nog maanden na het contact kunnen konijnen plots klachten krijgen. Er ontstaan korstjes en gezwollen zweertjes op de lippen, oogleden, de neus en op de geslachtsdelen. Er is geen jeuk. De klachten lijken veel op de ziekte myxomatose en schimmel, maar dat is dus niet. Meestal gaat de infectie vanzelf over, maar kan wel erg vervelend zijn en soms lang aanhouden. De behandeling van deze ziekte bestaat uit een aantal injecties door de dierenarts.