Urineonderzoek
Door middel van een urineonderzoek kunnen we een aantal aandoeningen bij uw huisdier vaststellen, zoals een blaasontsteking, blaasgruis en een verminderde nierfunctie.
Hoe werkt een urineonderzoek
Eerst bepalen we met een refractometer het soortelijk gewicht van de urine, dit betekent hoe hoog de concentratie in de urine is. Dat geeft ons een beeld van hoeveel uw dier drinkt en hoeveel hij plast.
Refractometer
Na het bepalen van het soortelijk gewicht gaan we de urine laten onderzoek door de urine analyzer. Dit apparaat meet door middel van een strip met urine nauwkeurig de tekenen van een ontsteking, bloed, eitwitten, glucose en de zuurtegraad van de urine.
Urine analyzer
Na de bepaling van de urine analyzer maken we een sediment van de urine door middel van een centrifuge. Het sediment is het zwaardere deel van de urine. Dit zakt naar de bodem tijdens het centrifugeren. Het sediment bevat cellen en kristallen die we dan onder de microscoop bekijken. Zo kunnen we aandoeningen als blaasgruis of een infectie van de blaas of nieren vaststellen.
Wat als het na behandeling niet verbetert?
Als wij het niet vertrouwen of een blaasontsteking wordt niet beter met medicatie, dan maken we een echo van de blaas. Hiervoor is het belangrijk dat uw huisdier een volle blaas heeft om dit goed te kunnen beoordelen. We controleren de blaas op bijvoorbeeld stenen etc. Doordat de blaas vol is, kunnen wij via de echo steriel urine uit de blaas halen. Deze urine kunnen we op kweek zetten. Hier kunnen we na 5 werkdagen aan zien wat voor een bacterie in de blaas zit en door middel van een antibiogram welk antibiotica hier het beste voor werkt.