Microscopisch onderzoek
Veel ziektekiemen of afwijkingen aan een huisdier zijn met het blote oog niet te zien. Daarom maken we vaak gebruik van een microscoop. Hiermee onderzoeken we bijvoorbeeld cellen (uit bloed of urine), parasieten (in ontlasting of van huid), maar bijvoorbeeld ook blaasgruis.
Microscopisch onderzoek van urine
Er worden veel urineonderzoeken bij ons in de praktijk gedaan. Er zijn vaker urinewegproblemen bij honden en katten dan u denkt. Een deel van het urineonderzoek wordt via een microscopisch onderzoek gedaan. De urine wordt verwerkt in onze centrifuge en dan ontstaat er een bezinksel. Van dit bezinksel wordt een sediment gemaakt om onder de microscoop te beoordelen. In dit bezinksel kunnen cellen gevonden worden welke zichtbaar maken welk deel van de urinewegen bij het probleem betrokken zijn. Wat we bijvoorbeeld kunnen aantreffen, zijn bloedcellen, ontstekingscellen, eiwit of verschillende kristallen. Een microscopisch onderzoek helpt ons een stuk verder in ons onderzoek naar het urinewegprobleem van uw hond of kat.
Microscopisch onderzoek van ontlasting
Via een microscopisch onderzoek van ontlasting kunnen we veel oorzaken van maag-darmklachten opsporen. Parasieten, maar bijvoorbeeld ook verteringsstoornissen en voedselovergevoeligheid kunnen oorzaken zijn van maag-darmklachten.
Veel mensen denken dat hun dier geen wormen heeft als dit voor hun niet te zien is in de ontlasting. Wormen en larven kunnen veel schade brengen vooral bij jonge dieren. U kunt de ontlasting bij ons afgeven en door middel van onze centrifuge maken wij een sediment klaar om onder de microscoop te beoordelen. Hierin kunnen we zien welke wormeitjes in de ontlasting zitten en hoe groot de besmetting is. U kunt ook zonder klachten altijd een ontlastingsonderzoek laten doen om te kijken of het wel nodig is om uw huisdier te ontwormen.
Microscopisch onderzoek van de huid
Bij jeuk, kale plekken of andere huidproblemen kan de microscoop ons veel vertellen over de oorzaak. Schilfers kunnen we van de huid af halen met plakband, uit de oren halen we met een wattenstaafje een beetje oorsmeer of we maken een afkrabsel van de huid met een mesje.
Wat kunnen we hierbij allemaal vinden:
Via het oorsmeer kunnen we controleren op oormijt.
De huid kunnen we door middel van afkrabsels en plakband methodes controleren op mijten, schimmels en ontstekingen.
Microscopisch onderzoek van de luchtwegen
Bij bijvoorbeeld duiven maken wij een keeluitstrijkje om de hoeveelheid slijm en trichomoniasis te controleren.
Microscopisch onderzoek van bloed
We kunnen als we bij uw huisdier bloed geprikt hebben, ook een bloeduitstrijkje maken van een druppel bloed op een glaasje. Als dit bloed droog is, kunnen we dit kleuren met speciale kleuringen. Als dit op zijn beurt weer droog is, kunnen we het beoordelen onder de microscoop. Een bloedonderzoek geeft precies het aantal bloedcellen weer, maar de verschillende types en het opmerken van abnormale cellen kan beter beoordeeld worden door middel van een bloeduitstrijkje.
Microscopisch onderzoek van sperma
Voordat wij bij kunstmatige inseminatie de sperma inbrengen bij een teefje, controleren wij eerst het sperma onder de microscoop om het aantal en de beweeglijkheid van de spermacellen te beoordelen. Als dit zaad na onderzoek goed genoeg is, wordt het pas bij het teefje geïnsemineerd.
Microscopisch onderzoek van weefsels en cellen
Bij het onderzoek naar cellen, ookwel cytologie genoemd, maken wij een Dunne Naald Aspiratie Biopt (ook wel punctie genoemd). De betekent dat wij door middel van een spuit cellen uit bijvoorbeeld een bult halen. De vloeistof wat er uit verkregen wordt, wordt op een glaasje uitgestreken, gekleurd en onder de microscoop beoordeeld. Hiermee kunnen we zien wat voor cellen zich in deze bult bevinden.
Als we via de Cytologie niet goed kunnen beoordelen, gaan we over op Histologie. Bij Histologie onderzoeken we stukken weefsel. Het verkrijgen van een stukje weefsel wordt dan een Biopsie genoemd. Als we een Biopt nemen van een orgaan zoals bijvoorbeeld de lever, dan is een klein stukje weefstel voldoende en kan dit vaak met een dikke holle naald. Als er meerdere stukken weefsel weg genomen moeten worden, dan wordt dit via een operatie gedaan. Het weefsel wordt dan opgestuurd naar een patholoog die dit op een speciale manier onderzoekt. Het nadeel is dat de uitslag hiervan langer duurt dan bij Cytologie.