Castratie konijn
Een mannetje (ram) kan al vruchtbaar zijn vanaf 5 maanden leeftijd. Hij kan dan gecastreerd worden. Wilt u dat gaan doen of denkt u erover na? Wat komt er dan kijken bij een castratie?
Wat gebeurt er bij een castratie?
Bij de castratie van de ram worden de beide teelballen verwijderd. Waar wel goed op gelet moet worden, is dat de ram tot 4 weken na de castratie nog vruchtbaar is. Dit is omdat de vóór de castratie aangemaakte zaadcellen in de zaadblaasjes, in het lichaam kunnen overleven. De gecastreerde ram kan dus in de eerste 4 weken na de castratie nog een nestje veroorzaken.
Vanaf welke leeftijd kan het gedaan worden?
De ram kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden leeftijd.
Wat zijn de voordelen van een castratie?
- Er komen geen ongewenste nestjes
- Vermindert agressief gedrag en urine sproeien. Vooral mannelijke konijnen zijn territoriaal. Agressie kan natuurlijk ook ontstaan uit verveling of pijn.
In deze gevallen helpt castreren niet.
Wat zijn de nadelen van een castratie?
Konijnen kunnen slecht tegen narcose. De belangrijkste oorzaak is dat konijnen slecht tegen stress kunnen. Met de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen en nazorg is er geen reden waarom konijnen niet veilig en succesvol geopereerd kunnen worden.
Na de operatie
Het is belangrijk dat het konijn na de operatie weer goed gaat eten. We zien vaak dat dit moeilijk is voor een konijn na een narcose. Als de darmen van een konijn eenmaal stil liggen, komen ze moeilijk weer op gang. Wij houden de konijnen na een operatie dan ook het liefste in onze recovery tot ze weer eten. Als ze goed eten en op temperatuur zijn, mogen ze naar huis met de voorwaarde dat de eigenaar het eten goed in de gaten kan houden. Geef u konijn na de operatie dan ook de voeding die ze het lekkerste vinden om weer op gang te komen.
Het kan altijd zo zijn dat de konijntjes zelf niet op gang komen, we gaan ze dan dus op gang moeten krijgen door middel van dwangvoeding.