Vaccinaties paarden
-
in Uncategorised
Om uw paard te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten, kunt u uw paard vaccineren. Door middel van deze vaccinaties proberen we het lichaam zodanig te stimuleren dat er voldoende afweerstoffen aangemaakt worden tegen specifieke virussen/bacteriën/schimmels om aldus bescherming te kunnen bieden tegen een mogelijke infectie. Er bestaan verschillende vaccins voor verschillende aandoeningen.
Influenza/tetanus
Dit is de jaarlijkse enting van paarden. Deze vaccinatie is zeer belangrijk, omdat Tetanus een levensbedreigende ziekte is.
Het influenzavirus veroorzaakt een infectie van de bovenste ademhalingswegen en de longen bij gevoelige dieren van alle leeftijden (voornamelijk jonge en oude paarden). De symptomen die optreden zijn hoge koorts, suf/verminderde prestaties, weinig eetlust, waterige neusvloei en een droge hoest. Indien bacteriën bij de infectie betrokken zijn, wordt de neusvloei dikker (slijm + etter) en horen we een meer 'rochelende' hoest.
Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Clostridium Tetani. Deze bacterie wordt opgenomen via huidwonden en produceert een neurotoxine welke ervoor zorgt dat de spieren volledig verkrampen. Paarden van alle leeftijden zijn gevoelig. Genezing van Tetanus is zeer moeilijk, omdat er uiteindelijk ook een verkramping ontstaat van de ademhalingsspieren. Daarom is vaccinatie tegen deze ziekte van groot belang!
- Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal drie weken (vanaf een leeftijd van 4 maanden). Dan na 6 maanden nogmaals
een vaccinatie.
- Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar.
Rhinopneumonie
Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus type 1 en 4. Dit virus wordt opgenomen via neuscontact tussen paarden ofwel door overdracht van de merrie naar haar veulen. De symptomen die optreden zijn een verkoudheid, abortus en verlamming van het zenuwstelsel.
- Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van vier weken weken (vanaf een leeftijd van 4 maanden).
- Herhalingsvaccinatie: 1x per 6 maanden.
Schimmel
Een schimmelinfectie veroorzaakt kale plekken op het lichaam, meestal zonder jeuk. Meestal komt dit voor bij jonge paarden of paarden met een verzwakte weerstand. Deze enting bestaat uit een dubbele enting met een tussentijd van 2 weken. Daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Vaccinatie tegen schimmel is ook mogelijk bij een schimmelbesmetting. De besmetting zal daardoor sneller onder controle zijn en wassen met Imaverol is daarna meestal niet meer nodig.
Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van twee weken.
Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar
Droes
Droes is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Streptococcus equi. Meestal komt deze ziekte voor bij veulens en jonge paarden. De bacterie veroorzaakt abcesvorming van de lymfeknopen thv de keel. Er ontstaat een zwelling achter de kaaktakken en de paarden hebben vaak moeilijkheden met ademen. Soms kunnen de abcessen ook uitbreken en zich in andere lymfeknopen in het lichaam gaan vestigen.
Het wordt aanbevolen om alle paarden in de gehele stal te vaccineren.
Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een interval van vier weken.
Herhalingsvaccinatie: 1x per 3 maanden.
West-Nile
Dit is een virus dat overgedragen wordt door (tropische) muggen, maar volgens studies zou deze mug zich steeds meer richting ons land begeven. De symptomen die optreden zijn zeer verschillend, vaak treden neurologische symptomen op.
Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een interval van vier tot zes weken (vanaf een leeftijd van 5 maanden).
Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar.