Seniorencontrole
Is mijn huisdier gewoon oud? Of is hij juist ziek? Voor u als baasje is het soms erg moeilijk om het onderscheid tussen “ouderdom” en een beginnende ziekte te maken. Want bij het ouder worden, horen ook gewoon de standaard gedragsveranderingen, zoals veel slapen, weinig bewegen, minder eten. Maar dit zouden ook tekenen voor bijvoorbeeld suikerziekte kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om ziekten vroeg op te sporen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen. U kunt daarom bij ons een senioren controle laten doen. Het doel van deze controle is om uw dier langer en gezonder te laten leven.
Wat wordt er tijdens een seniorencontrole gedaan?
De volgende onderzoeken worden tijdens een seniorencontrole uitgevoerd:
- Lichamelijk onderzoek
- Bloedonderzoek
- Urineonderzoek
- Eventueel röntgenfoto
Lichamelijk onderzoek
Tijdens een seniorencontrole wordt het dier eerst uitgebreid lichamelijk onderzocht door de dierenarts. Er wordt extra aandacht gegeven aan bijvoorbeeld gebit, gewicht, hart, longen, gewrichten en bulten. Tijdens het consult kunt u ook vragen aan de dierenarts stellen. Na het lichamelijke onderzoek volgen een bloedonderzoek en een urineonderzoek.
Bloedonderzoek
Na het lichamelijk onderzoek wordt er bloed afgenomen van uw dier. Met een bloedonderzoek kunnen wij uw huisdier controleren op een aantal aandoeningen. Er kan informatie verkregen worden over het functioneren van verschillende organen en over de rode en witte bloedcellen. Aandoeningen die kunnen worden aangetoond, zijn bijvoorbeeld suikerziekte, nierfalen en leverfalen. Het is mogelijk dat uw dier nog geen klachten heeft, maar dat er in het bloed wel al te zien is of er sprake is van een beginnende aandoening.
Urineonderzoek
Verzamel, voorafgaand aan de controle, urine van uw dier en neem deze mee naar de praktijk. De urine wordt gecontroleerd op o.a. de aanwezigheid van suiker, eiwitten, bloedcellen en kristallen. Ook het concentrerend vermogen wordt gecontroleerd. Dit kan een indicatie geven over bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld nierfalen).
Röntgenfoto
Als aanvullend onderzoek kunt u ook kiezen voor een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen we de organen die in de borstkas liggen beoordelen (zoals hart en longen) en kunnen we kijken of er afwijkingen aanwezig zijn (zoals tumoren).
Aan de hand van deze onderzoeken krijgen we een beeld van de gezondheid van uw dier. Indien er afwijkingen gevonden worden, zullen wij dit met u bespreken. Ook wanneer uw dier gezond blijkt te zijn, zullen wij advies geven over hoe u uw dier zo lang mogelijk gezond kunt houden.