Bloedonderzoek organen en cellen

in Uncategorised

Er zijn natuurlijk heel veel soorten bloedonderzoeken die gedaan kunnen worden. Maar om een algeheel beeld te krijgen van uw huisdier worden de organen en de cellen gecontroleerd. Bijvoorbeeld bij een seniorencontrole, voor een narcose of om een volledige diagnose van de klachten van uw huisdier te krijgen.

Wat voor apparatuur hebben wij hiervoor en wat meten we daar dan precies mee?

Catalyst

Idexx Catalyst: Onderzoek organen 

Dit is een apparaat om stoffen in het bloed mee te testen die te maken hebben met de werking van de organen van uw huisdier.
Binnen een zeer snelle tijd kunnen we de volgende dingen beoordelen:
- Nierwaarden
- Leverwaarden
- Eiwitbalans
- Electrolyten (zoals natrium en kalium)
- Suikerziekte

Het is dus een veelzijdig apparaat die enorm veel door ons wordt gebruikt bij de diagnostiek van allerlei aandoeningen. Zo onderzoeken we dus lever- en nieraandoeningen en suikerziekte. Maar gebruiken we het ook bijvoorbeeld bij een seniorencontrole (algehele gezondheidscheck van uw senior dier) en een bloedonderzoek vóór een operatie (dit is vooral belangrijk bij senior of risico patiënten). 

Lasercyte

Idexx Lasercyte: Onderzoek cellen

Dit is een specifiek apparaat voor onderzoek naar bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen. Hiermee speuren we naar ziektes die daarmee van doen hebben, zoals ontstekingsreacties, bloedarmoede, ziektes van het immuunsysteem en nog veel meer.
Ook is het apparaat erg nuttig voor het vervolgen van ziektes, om te zien of een behandeling aanslaat of om de bijwerkingen van een behandeling in de gaten te houden. Zodat kan worden ingegrepen voordat er grote problemen ontstaan.

Hoe gaat zo'n bloedonderzoek in zijn werk?

Er zal voor het onderzoek bloed moeten worden geprikt bij uw huisdier, maar hoe gaat dit? We kunnen op vijf verschillende plaatsen bloed afnemen: in de hals, in één van de twee voorpoten of één van de twee achterpoten. We hebben niet veel bloed nodig voor onze apparaten. We laten uw huisdier meestal vast houden door één van onze medewerkers en een medewerker prikt dan bloed bij uw huisdier. Als de eigenaar er bij wil en kan blijven, laten we deze het liefst in zicht staan van het dier, zodat deze zich op zijn gemak voelt. Het doet geen pijn, maar het is vaak voor het dier een beetje spannend. Erna kunt u ervoor kiezen om op de uitslag te wachten (dit duurt 20-30 minuten) of u kunt naar huis gaan en dan bellen we u later op met de uitslag.